Viktigt att veta
Legitimation – en trygghetsfråga
Viktigt att veta
Legitimation – en trygghetsfråga
Det finns ett stort antal personer som erbjuder samtalsterapi idag. De flesta diplomerade, licensierade eller certifierade samtalsterapeuter eller coacher har ofta någon slags kortare och i vissa fall seriös utbildning bakom sig. Men bakom titlarna finns inga som helst formella krav på kunskaper eller utbildning och vem som helst kan ta sig eller utdela en sådan titel.
Yrkestiteln psykoterapeut är däremot skyddad i lag och får endast användas av en legitimerad psykoterapeut. Likaså begränsas rätten att bedriva psykoterapi till personer med psykoterapeututbildning.
Som legitimerad psykoterapeut står man under Socialstyrelsens kontroll och omfattas av bland annat Hälso- och sjukvårdslagen vilket ger dig, i egenskap av patient, ett skydd som helt saknas på den övriga terapimarknaden.
Utbildning
Utbildningen till psykoterapeut brukar beskrivas som en av de längsta. Utöver en grundexamen på c:a 4 år krävs en grundläggande psykoterapiutbildning på två år, Steg 1 (60 hp), följt av minst 2 års erfarenhet av psykoterapeutiska arbetsuppgifter under handledning.
För legitimation krävs därefter en genomförd påbyggnadsutbildning som ger själva psykoterapeutexamen. Denna utbildning är 3-årig (på deltid, 90 hp) och brukar benämnas Steg 2. Totalt omsluter utbildningscykeln för en psykoterapeutexamen minst 7 år efter en grundutbildning.
Utöver en omfattande högskoleutbildning har legitimerade psykoterapeuter en lång rad krav ställda på sin yrkesverksamhet. Som exempel kan nämnas kravet på sekretess och krav på journalföring. Dessutom finns rätten att föra sitt ärende för prövnings hos IVO (inspektionen för vård och omsorg) om man råkar ut för en tvist om form eller innehåll med sin psykoterapeut. I alla övriga former av samtalsstöd hos andra grupper på terapimarknaden saknar patienten rättsligt skydd.